otrdiena, 2014. gada 27. maijs

Ievadjautājumi

Ievadjautājumi

http://www1.linux.edu.lv/mspamati/ECDL/1modulis/e10102.htm

http://profizgl.lu.lv/mod/book/view.php?id=22319&chapterid=6861

Informācijas tehnoloģijas

Informācijas tehnoloģijas ir saistītas ar informācijas (piemēram, skaņas, attēlu, teksta, skaitļu u. c.) pārraidi, apstrādi un glabāšanu, izmantojot datorus, telekomunikāciju tīklus un citas elektroniskas ierīces.

Lai dators varētu veikt lietotājam nepieciešamās funkcijas, tam ir jābūt apgādātam ar programmu nodrošinājumu (software). Programmas ir tās, kuras liek datora atsevišķajām ierīcēm un sastāvdaļām veikt kādus konkrētus uzdevumus. Tā, piemēram, ievadot vārdus no tastatūras, programmatūra ir atbildīga par to, lai tastatūras taustiņiem atbilstošā rakstzīmes noteiktajā vietā un pareizi tiktu izvadītas uz monitora ekrāna.

Aparatūras (hardware) sastāvā ietilpst elektriskās, elektroniskās un elektromehāniskās shēmas, iekārtas un to savienojumi (t. sk. dažādas ievadizvades ierīces, rādītājierīces u.c.), kā arī konstruktīvie elementi (piemēram, statnes).

Datoru tipi


Lieldators

Minidators

Personālais dators

Galda dators

Mājas dators

Tīkla dators

Terminālis

Portatīvie datori (laptop, notebook, palmtop. etc.)

Klēpjdators (laptop)

Piezīmjdators (notebook)

Rokas dators (handheld computer)

Plaukstdators

Personālā datora galvenās sastāvdaļas


Sistēmbloks

Mātesplate

Procesors

Atmiņa

Paplašināšanas sloti

Video karte

Skaņas karte

Tīkla karte

Citas paplašinājuma kartes

Cietais disks

Diskešu iekārta

CD-ROM un DVD-ROM iekārtas

Ārējās pieslēgvietas

USB

Barošanas bloks

Ārējās ierīces

Tastatūra

Pele

Modems

Printeris jeb drukas iekārta

Kas ir terminālis?

Terminālis ir ievadizvades ierīce, kas pievienota datoram datu ievadīšanai un izvadīšanai. Terminālis parasti ir apgādāts ar tastatūru un displeju, kas lietotājam ļauj tieši sadarboties ar datoru.

"Trulais terminālis" ir terminālis, kas nevar patstāvīgi veikt datu apstrādi un kas kalpo kā attāla datora ievadizvades ierīce. Visus trulā termināļa pieprasītās datu apstrādes veic jaudīgs dators. "Trulais" terminālis ļauj informāciju tikai ievadīt no tastatūras un izvadīt uz ekrāna un/vai printera.

Intelektuālais jeb "viedais" terminālis ir terminālis, kas veic ne tikai datu apmaiņu starp lietotāju un datoru, bet arī datu apstrādes funkcijas.

Kas ir perifērijas ierīce?

Perifērijas ierīce ir jebkura datu apstrādes sistēmas ierīce, kas parasti konstruktīvi atdalīta no datora un nodrošina sistēmas ārējos sakarus vai rada papildus iespējas. Perifērijas ierīces, piemēram, ir pele, tastatūra, monitors, skaļruņi.


http://www.slideshare.net/paulakronberga12/ievadjautjumi


http://webanketa.com/en/myforms/statistic/?form.uid=80772

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru