pirmdiena, 2014. gada 19. maijs

Atmiņa

http://www1.linux.edu.lv/mspamati/ECDL/1modulis/e10303.htm
http://www1.linux.edu.lv/mspamati/ECDL/1modulis/e10301.htm
Atmiņas ierīces

Atmiņa Atmiņa ir lielākais datora resurss, jo nosaka datorā vienlaicīgi izpildāmo programmu lielumu un daudzumu, kā arī izmantojamo datu daudzumu. Jebkura izpildāmā programma un apstrādājamie dati atmiņā aizņem noteiktu vietu. Programmas instrukcijas atmiņā tiek ievadītas no diska vai lentas, pēc tam no atmiņas tās nonāk CPU analīzei un izpildei. Instrukcijas vada datu ievadi atmiņā no tastatūras, diska, lentas vai sakaru kanāla. Kad dati ir ievadīti atmiņā, iepriekšējais tās saturs tiek dzēsts. Pēc tam datus var apstrādāt (veikt aprēķinus, salīdzināt, kopēt). Iegūtie rezultāti var tikt nosūtīti uz monitoru, printeri, disku, lentu vai sakaru kanālā. Atmiņa ir līdzīga elektroniskajai tāfelei, kurā katrs laukumiņš atbilst vienam datu vai instrukciju baitam. Katram laukumiņam ir atsevišķa adrese līdzīgi kā pasta indekss un ar katru atmiņas laukumiņu var strādāt neatkarīgi (tiešā pieeja).
Iekšējā atmiņa

Apraksts Attēls
Iekšējā atmiņa (internal memory) ir atmiņa, kas iebūvēta datorā un ko var izmantot bez ievadizvades kanālu starpniecības. (TTC datubāze)

Datora atmiņa

Iekšējā atmiņa:

  • RAM;
  • Cietais;
  • ROM;

Arējā atmiņa:

  1. Cietie diski;
  2. Disketes;
  3. CD-ROM;
  4. DVD diski.
Ārējā atmiņa
Apraksts Attēls
Ārējā atmiņa (external memory) ir atmiņas ierīce datu masīvu ilgstošai glabāšanai. Ārējā krātuvē ierakstītie dati izmantojami tikai pēc to iepriekšējas pārsūtīšanas pamatatmiņā. Pie ārējās krātuves ierīcēm pieder magnētiskā diskatmiņa, magnētiskā lenšatmiņa, u.c. (Datu pārraides un apstrādes sistēmas. 1995)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru